Kommer Sverige att dollariseras?

Vad kommer att hända när vår vår valuta kollapsar? Under den så kallade pandemin så inför man regleringar som slår ut en stor andel småföretag samtidigt som man lovar subsidier till allehanda verksamheter och funktioner. I vårt ekonomiska system så blir resultatet av detta att vi får färre som skapar värde och därmed mindre skatteunderlag och fler som behöver bidrag och därmed tömmer skattehögen från andra hållet samtidigt.
Inflationen kommer som ett brev på posten (lite senare) eftersom staten låter sedelpressen på Riksbanken gå het.

Så om du tror att du har klarat dig bra för att du har jobbet kvar så kommer du snart bli varse att inflationen har gjort dig fattigare och staten kommer att ursäkta större skatteuttag från dig med pandemin som ursäkt, att det är nödvändigt.

Den svenska kronan är snart ett minne blott. Det har länge varit politikernas tanke att byta ut vår valuta och vår frihet mot livstidsposter i den europeiska politiska maskinen. Så snart kommer vi att vakna upp med beskedet att vi skall införa Euro som valuta även i Sverige. Politikerna kommer att fabulera om att vår omröstning i frågan bara gav oss en tidsmässig respit och att det alltid varit underförstått att alla länder i EU skall införa Euro. De kommer att försöka undvika ansvar genom att hävda att Sverige inte längre kan bestämma om detta själva.

Kom ihåg att svenska politiker redan tycker att EU skall ha beskattningsrätt av svenska löntagare, till att börja med. Det kommer att fördröja fallet av euron men även den valutan kommer att kollapsa. Om den svenska kronan klarar sig fram till att den byts ut mot euron så kommer valutakollapsen att ske med euron.

Vad kommer att hända då?
En dollarisering kan vara att vänta. Precis som i länder som Zimbabwe och Venezuela. Då vi på den här delen av jordklotet har en stark övertro på att staten skall ta hand om oss så gör vi inte som i de flesta länder runt om i världen, nämligen spar våra tillgångar i guld och silver.
Vi spar för övrigt knappt alls. Eftersom vi är ett av Europas fattigaste länder sett till vad vi tjänar på att arbeta så har vi inget att stoppa i madrassen längre.

I USA har kan man snabbt börja använda silver som betalningsmedel om valutan kraschar. Fram till och med 1964 var nästan alla mynt i 90% silver. Relationen mellan de olika valörerna var dessutom sådan att om du räknar ihop $1.40 i valfria myntvalörer så har du ett uns silver.
Befolkningen är dessutom van att räkna med att det till syvende och sist kommer att vara upp till dem själva att klara sig. I Utah har det sedan 2017 dessutom cirkulerat ett lokalt betalningsalternativ med sedlar belagda med guldfolie i olika vikt beroende på valör. Flera handlare accepterar den lokala valutan.

I resten av världen så hör det till månghundraåriga traditioner att spara i guld. I många länder i mellanöstern och västasien så är det självklart att hemgiften betalas i guld och dina bröllopsgåvor kommer att vara i guld. Efter ett intrikat system där syskon ger armband och halsband och kusiner ringar och örhängen. Lägre guldvikt med avlägsnare släktskap.

Så kommer verkligen vår valuta att kollapsa?
Ja, jag är helt övertygad om det. Med den takten vår valuta inflateras nu så kommer det krävas ett närmast oändligt system av internationella lån för att förlänga situationen vi befinner oss i. Risken är hög att vi kommer att få se en dominoeffekt av havererade valutor i västeuropa.

Det som skulle krävas för att förhindra ett förlopp som leder till valutakollaps är att staterna i väst överger sin keynsianska ekonomi. Det finns nämligen ingenting, absolut ingenting, som kräver inflation i ett sunt ekonomiskt system.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait