Behöver din privatekonomi en reservvaluta?

Definitionen av reservvaluta, enligt Nationalencyklopedin, “valuta som centralbankerna är villiga att hålla i sina valutareserver”. Eller för att tala klarspråk, en valuta, som centralbanker jorden runt anser är pass stabila att om något oroväckande händer med landets egna valuta, kan använda för att stärka centralbanken och landets ekonomi.

Det finns mycket att säga här om centralbanker och global ekonomi men i den här texten håller jag mig till att diskutera reservvaluta ur ett privatekonomiskt perspektiv.
Skall jag som enskild medborgare hålla mig med en reservvaluta och varför?
För den som attraheras av att investera sina surt ihopskrapade resurser i aktier, fonder, ädelmetaller och liknande kan det definitivt finnas en vits att investera i en reservvaluta. Om man ofta befinner sig på resande fot internationellt finns det ofta också anledning att hålla sig med en valuta som du alltid har till hands både av praktiska skäl som ekonomiska. Själv reser jag med viss regelbundenhet till Kenya och har därför ofta kenyanska shilling redo hela tiden. Dock är det en valuta som minst sagt kan anses instabil. I Afrika har den ledande valutan länge varit den sydafrikanska Rand.
Sydafrikas samhällsutveckling gör den dock till en osäker om än praktisk valuta, den kan enkelt växlas in i de flesta afrikanska länder jag har besökt.

Finns det då någon anledning att hålla pengar bundna i lösa sedlar när man enkelt kan betala med bankkort överallt?
Det beror ju på var du reser i världen. I Afrika gäller cash is king för överskådlig tid framöver. Trots Nigerias nyligen införda digitala valuta (som skapat kris och pengabrist i landet).

Nyttan med en reservvaluta är inte bara en eventuell investering. Om du inte handlar och spekulerar i valuta finns det en mycket rimlig anledning att hålla dig med en reservvaluta.
Din personliga säkerhet och frihet.
EU har visat sig vara en politisk risk för din personliga säkerhet och integritet och dessutom har mer eller mindre samtliga västdemokratier visat sig gå mot en global agenda med allt större övervakning och globalistisk ekonomi med stora begränsningar av enskilda medborgares ekonomiska rörlighet och frihet.

Efter Rysslands anfall mot Ukraina inleddes symboliska sanktioner mot Ryssland som hittills har lett till precis det som kritikerna till sanktionerna varnade för. En stärkt ryssk ekonomi samtidigt som ekonomiin försvagas i de länder som infört sanktionerna. Kina och Brasilien har precis slutit handelsavtal i sina egna valutor. Dollar göre sig icke besvär.

BRICS-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) planerar att skapa en ny handelsvaluta. Denna kommer att vara backad av guld, eller alternativt annan sällsynt metall, till skillnad fråb västvalutorna som är backade av tro, hopp och mer eller mindre kärlek.
Nästan samtliga länder på den Afrikanska kontinenten har under flera decennier rört sig närmare Kina och Ryssland som ekonomiska samarbetspartners och visar inget intresse av västs suicidala ekonomiska politik mot Ryssland.

Ghana vägrar sedan tidigare i år att sälja olja mot US dollar och kräver guld i betalning. Kenya har nu flaggat för att man kommer att handla olja med Ryssland före väst och president Ruto har varnat för att sitta på dollar. Afrika är på väg att sluta vara en valutabuffert för USA.

Med en osäker framtid för den amerikanska dollarn finns det en valuta som kan vara det bästa valet för en personlig reservvaluta. Den schweitziska francen har inte bara en historisk stabilitet och utveckling jämfört med våran svaga svenska krona. Schweiz är också ett utmärkt första stopp för den som har möjligheten att lämna Sverige i händelse av att utvecklingen blir dramatiskt sämre.

Ett riktmärke för den enskilde spararen/investeraren är att ha tillräckligt med kontant värde i sin privata reservvaluta för att kunna leva åtminstone en månad i det land man tänker sig som alternativt nav. Men glöm för all del inte att lägga guld i din pung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait