Läsarfråga: ”Barnlajvare” — är man öppen med åldersbluffen inne på flyktingboendena?

Läsarfråga: Jag vill fråga om charaden. Den uppenbara charaden där vuxna män lajvar barn. Fortsätter den inne på boendena eller är man mer öppen med bluffen från de boendes sida? Talar personalen mellan varandra om den uppenbara bluffen? Jag antar att ledningen absolut inte vill att man tar upp saken. Det måste kännas som en ganska stor elefant i rummet.

Svar: Det här är fortfarande ett mysterium. Det enkla svaret är att man jobbar hårt med att förneka inför sig själv att det är vuxna män. Ibland blir det verkligen en charad.

2014 var jag med om en episod där man ringde mig från ett HVB-hem (man hade ringt runt inom företaget och frågat om man hade någon som kunde ta sig an ett “jobbigt ärende”) och ville ha hjälp. I samtalet var det svårt att förstå vad det egentligen var som behövdes göras eftersom den som ringde mig uppenbarligen var i någon slags chock. Väl på plats fick jag det hela förklarat som följer:

En boende på HVB-hemmet hade blivit uppskriven i ålder, från 17 till 27 år. Nu var personalen i chock över att någon kunde bli uppskriven så mycket. Hur var det möjligt?

Det måste vara något fel!

Nu stod man inför problemet att “barnet” måste flyttas akut. Kommunen hade hittat ett rum på ett vandrarhem, och naturligtvis fick inte en 27-åring bo med riktiga barn i en enda minut. “Barnet” i fråga var inte hemma. Personalen hade med sin chef haft ett krismöte där personalgruppen (kom ihåg att en högskoleexamen inte betyder kompetens) var rädd för “barnets” reaktion på att denne skulle flyttas, och att detta låg utanför vad man klarade att hantera.

Hur många skulle man avsätta till transporten? Ingen ville vara med om denna hemska transport. Jag väntade tills killen kom hem, förklarade läget och visade att jag packat hans grejer så att vi kunde åka. Han ryckte på axlarna. Han visste att det var en charad, en chansning från hans sida.

Han var från Marocko eller Tunisien (minns inte exakt) och hade väl andra planer än att häcka bland en massa snorvalpar på ett HVB-hem. Han följde med och vi åkte till vandrarhemmet och checkade in honom, inga problem.

Jag har fått uppfattningen att många inte vet hur de skulle kunna förklara för omvärlden hur de kan låtsas att vuxna män är barn. Frågan är vad som driver dem till charaden?

Svaret jag alltid får när jag har ställt frågan rakt ut är:

“Det är ju ändå synd om dem så det gör inget!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait